Selecteer een pagina

Filosofie

De afgelopen jaren heb ik meerdere malen het verhaal over een experiment met apen gehoord. Dit verhaal gaat als volgt:

Wetenschappers plaatsten een groep apen in een kooi. Bovenin de kooi hadden ze een banaan opgehangen, die de apen maar al te graag wilden bemachtigen. De ellende was echter dat zodra een aap naar boven klom, de rest van de groep werd natgespoten door de wetenschappers. De apen op de grond raakten geïrriteerd en wilden een nieuw nat pak voorkomen. Elke keer als er een nieuwe aap aan de reis naar boven wilde beginnen, werd hij tegengehouden door de rest van de groep.

Na een tijdje haalden de wetenschappers steeds een aap uit de kooi, om te vervangen voor een aap die geen idee had wat de consequentie was van het grijpen naar de banaan. De nieuwe aap merkte vervolgens hoe het naar boven willen klimmen leidde tot het protest van de andere apen, zonder te weten waarom. Steeds weer wisselden de wetenschappers de apen, totdat er niet één aap in de kooi zat die ooit was natgespoten met de waterslang.

En nu komt de aap uit de mouw! Volgens dit verhaal bleven de apen elke aap die ook maar een beetje hebberig naar de banaan keek corrigeren. Ook toen de wetenschappers allang vertrokken waren. De apen hadden zonder problemen de banaan kunnen pakken, maar niemand waagde het nog in de buurt te komen.

Nu blijkt dit een broodje aap verhaal te zijn. Bewijs dat dit experiment werkelijk is uitgevoerd is er helemaal niet. In Competing For The Future hebben Gary Hamel en C. K. Prahalad het verhaal geïntroduceerd, maar nooit een bron als bewijs geleverd. Paradoxaal genoeg bewijst het feit dat dit verhaal nog steeds overal opduikt het gelijk ervan.

Met dit verhaal kan ik je duidelijk maken wat ik doe. Ik help je te begrijpen waarom je bent waar je bent als organisatie, team of persoon. Ik haal de situaties naar boven die lijken op het voorbeeld van de apen. Ik probeer je met trainingen, interventie, grappen en confrontatie (weer) los van te krijgen van belemmeringen die er niet hoeven te zijn. Dus als je vastzit of vastloopt in je project, je verandering, je team, jezelf óf je wilt je gewoon verwonderen over je huidige situatie: neem contact met me op!